Ajankohtaista

26.09.2019

Amkon uutiskirje 9/2019

Katso uudet upeat Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomien esittelyvideot!

Ammattikeittiöosaajat ry:n ylläpitämät Kouluruoka- ja Makuaakkoset-
diplomikäytännöt ovat itsearviointiin perustuvia työvälineitä koulu- ja päiväkotiruokailun kehittämiseksi.

Kouluruokadiplomi-video

Makuaakkoset-diplomi-video

Tuusulan diplomikuva.jpg

Tunnustus myönnetään ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän
ruokailun edistämisestä. Tunnustus on koulu-/päiväkotikohtainen.

Kouluruoka- ja Makuaakkoset-diplomin suorittaminen kannustaa
kasvatushenkilöstöä ja ruokapalvelua yhdessä tarkastelemaan
ruokailutilannetta osana laajempaa kasvatustehtävää.

Se myös innostaa entisestään kehittämään ruokailua, ruokakasvatusta ja
lasten osallistamista sekä moniammatillista yhteistyötä.

Ottaisitteko tekin käyttöön oivalliset diplomityökalut ruokailutilanteen
kehittämiseksi kouluissa ja päiväkodeissa?
Lisätietoa ja diplomin suorittaminen:

***
Olethan jo ilmoittautunut Amkon juhlaseminaariin 24.10.2019!

Päivän teemoina muun muassa kestävä kehitys,ilmastoystävällinen ruokalistasuunnittelu
ja uusimmat ravitsemussuositukset:ammatilliset oppilaitokset ja lukiot
sekä ennakkotietoa ikäihmisten ruokailusuosituksista.

Seminaarissa julkistetaan vuoden 2019 Ammattkeittiöosaaja.

amko_juhlaseminaari_2019_facebook_kuvake.png

Pohdimme myös työelämän merkityksellisyyttä ja haemme työniloa yhdessä näyttelijä
Tom Pöystin kanssa.

Juhlaseminaarin lopuksi rennot cocktailit elävän musiikin siivittämänä.
Seminaaripäivän tauoilla on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneidemme
näyttelypisteisiin. Seminaari järjestetään Helsingissä Katajanokalla
kongressikeskus Grand Marinassa 24.10.2019 hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Ilmoittautumiset viimeistään 11.10. mennessä:
Ohjelma ja Ilmoittautuminen

***
Toisen asteen opiskelijaruokailusuosituksen
julkistamistilaisuus 

Aika: Torstaina 10.10.2019 klo 9:00 – 11:00
Paikka:
Opetushallitus, 1. krs. monitoimitila, Hakaniemenranta 6, HKI
Järjestäjät: Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja THL

Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta on ensimmäinen
ruokailusuositus Suomessa, joka on kohdennettu ammatillisiin
oppilaitoksiin ja lukioihin.

Ruokailusuosituksen tavoitteena on edistää yhteisöllistä ruokailua.
Ruokailun toteuttamisessa huomioidaan maistuvien, ravitsemustarpeet
täyttävien ja terveyttä edistävien aterioiden tarjoamisen lisäksi kestävän
kehityksen edistäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen.

Tervetuloa kuulemaan lisää suosituksen sisällöstä!
Tilaisuuden ohjelma liitteenä.

Ilmoittautuminen viimeistään 4.10.2019:
https://link.webropolsurveys.com/EP/45B103A73975985B

 ***
Vihreä vallankumous – kts. oikea ilmoittautumislinkki:

Tuoreimman AmmattikeittiöOsaaja-lehden tapahtumailmoitukseen
oli eksynyt väärä ilmoittautumislinkki.
Ilmoittaudu mukaan Unileverin Vihreä vallankumous-tapahtumaan
tästä linkistä: www.lyyti.fi/reg/gggAMKO

Vihreä vallankumous kiertää neljällä paikkakunnalla:
29.10. Helsinki, 7.11. Oulu, 12.11. Kuopio ja 14.11. Tampere –
valitse itsellesi sopivin ja tule mukaan kuulemaan,
miten vastata ruokatuotannon haasteisiin tulevaisuudessa.


13.09.2019

Amkon uutiskirje 3/2019

Ilmoittaudu sinäkin mukaan Amkon juhlavuoden seminaariin 24.10.Helsingissä!

Päivän teemoina muassa kestävä kehitys, ilmastoystävällinen ruokalistasuunnittelu
ja uusimmat ravitsemussuositukset:ammatilliset oppilaitokset ja lukiot
sekä ennakkotietoa ikäihmisten ruokailusuosituksista.

Seminaarissa julkaistaan myös Amkon tuore esittelyvideo ja
julkistetaan vuoden 2019 Ammattkeittiöosaaja.

Seminaarin avaa maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä.

amko_juhlaseminaari_2019_facebook_kuvake.png

Pohdimme myös työelämän merkityksellisyyttä ja haemme työniloa yhdessä näyttelijä
Tom Pöystin kanssa.

Juhlaseminaarin lopuksi rennot cocktailit elävän musiikin siivittämänä.
Seminaaripäivän tauoilla on mahdollisuus tutustua yhteistyökumppaneidemme
näyttelypisteisiin.

Seminaari järjestetään 24.10.2019 Helsingissä Katajanokalla
kongressikeskus Grand Marinassa 24.10.2019 hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Ohjelma ja Ilmoittautuminen

***
AmmattikeittiöOsaaja-lehti 3/2019 on ilmestynyt

Numerossa 3/2019 ammattilaiset kertovat miltä näyttää tulevaisuuden ammattikeittiö.
Syyskuun numerossa pääsemme myös tutustumaan SPR:n kansainväliseen
avustustoimintaan
ja opimme mitä tarkoittaa valmentava johtaminen.

 Amko-lehti_3-kansi_2019_www.png

Lue lehti ja anna palautetta tällä lomakkeella.
Syyskuun loppuun mennessä palautetta antaneiden kesken arvomme
ilmaisen osallistumispaikan syksyn seminaariin.

***
Ammattikeittiöosaajat ry:n syyskokous ja mielenkiintoinen esittely SPR:n kansainvälisestä avustustoiminnasta 19.11.2019

Ammattikeittiöosaajat ry:n sääntömääräinen syyskokous
pidetään 19.11.2019 klo 17.00
alkaen Helsingissä  osoitteessa:
Suomen Punaisen Risti  Tehtaankatu 1 a, 00140 Helsinki. 

Käsitellään yhdistyksen sääntöjen 18 §:n määräämät asiat.

Syyskokouksen jälkeen kuulemme SRR:n kansainvälisestä avustustoiminnasta.
Illan emäntänä toimii jäsenemme Erja Lehtonen, joka itse osallistui avustustyöhön maailman
suurimmalla pakolaisleirillä Bangladeshissa.
Illan aikana kahvitarjoilu.

Ilmoittautumiset 31.10.2019 mennessä: marjut.huhtala@amko.fi

***
Pyydä Ystävä-jäseneksi-saat lahjaksi tyylikkään Pentikin liinan.

Olisiko sinun lähipiirissäsi kollega tai tuttava, jolle voisit jäsenyyttä suositella?
Upeana lahjana Ystävä-jäsenksi-kampanjassa on Pentikin hienostunut Flora-pöytäliina.
Hillitty kuosi sopii monenlaisiin kattauksiin. Mitat: 145x 240 cm, materiaali: puuvillaa.

Liittyminen tapahtuu täyttämällä Ystävä-jäseneksi-lomake.

basic_tekstiilit_flora_harmaa_72dpi_web.jpg
Kuva: Pentik

Iloa syksyyn ja näkemisiin seminaarissa!

 t. Ammattikeittiöosaajat ry, www.amko.fi


02.09.2019

Maailman ensimmäistä suomalaisen ruuan päivää vietetään 4.9.2019

Ruokatieto lanseeraa maailman ensimmäisen suomalaisen ruoan päivän, jota juhlistetaan 4.9.2019.

Tavoitteena on tehdä päivästä vuosittainen perinne, tunnettu ja tärkeä suomalaisen ruoan nimikkopäivä. Juhlapäivällä halutaan juhlistaa suomalaista ruokaa ja sen tekijöitä sekä vahvistaa kuluttajien tietoisuutta ruoan suomalaisesta alkuperästä.

suomalaisen_ruoan_paeivae_key_visual_1200x628_badge.jpg

Juhlapäivän resepti on mutkaton:

* kannustamme kaikkia poimimaan ruokakaupan hyllyiltä suomalaista ruokaa,
tuotteita, joissa on sinivalkoinen Hyvää Suomesta -merkki.

* yhteisessä ruokapöydässä nautitaan ystävien ja
läheisten kanssa oman maan parhaista antimista.

* suomalainen ruoka on ainutlaatuinen ja maistuva yhdistelmä
puhtautta, osaamista ja vastuullisuutta – siksi suomalaisen ruoan päivä on juhlapäivä!

Kampanjan tavoitteena on

• vahvistaa suomalaisen ruoan arvostusta

• lisätä Hyvää Suomesta -merkin tunnettuutta, sisältöä ja arvoja kuluttajien mielissä

• saada kuluttajat tekemään kotimaisia valintoja ruokaostoksilla

• saada kuluttajat oivaltamaan, että kotimaisen valinnan tekeminen on helppoa, kun tietää oikean merkin

Suomalaisen ruoan päivän lanseerausta tukevat Apetit, Atria, Fazer Leipomot, HKScan, Kesko, Lidl, S-ryhmä ja Valio sekä tuottajajärjestöt MTK ja SLC.

Tässä linkki Ruokatiedon tiedotteeseen, josta löytyy lisätietoa kampanjasta. Tiedotesivulta löytyy myös pöytäpuhuja, jota voi käyttää apuna asiakasviestinnässä.


12.08.2019

Amkon uutiskirje 7/2019

Loppukesän tervehdys amkolaiset!

Toivottavatsi kesäsi on sujunut mukavasti tähän mennessä ja olet voinut nauttia virkistävästä lomasta työn vastapainoksi.

Akut ladattuina suuntaamme nyt kohti syksyn töitä ja yhdistystapaamisia.

Amkon 50-vuotisjuhlavuosi jatkuu ja huipentuu
seminaariin Helsingissä 24.10.2019

Päivän teemoina muassa kestävä kehitys, ilmastoystävällinen ruokalistasuunnittelu
ja uusimmat ravitsemussuositukset (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot
sekä ennakkotietoa ikäihmisten ruokailusuosituksista).

Seminaarissa julkaistaan myös Amkon tuore esittelyvideo ja
julkistetaan vuoden 2019 Ammattkeittiöosaaja.

Seminaarin avaa maa-ja metsätalousministeri Jari Leppä.


Pohdimme myös työelämän merkityksellisyyttä ja haemme työniloa yhdessä näyttelijä
Tom Pöystin kanssa.

Juhlaseminaarin lopuksi rennot cocktailit elävän musiikin siivittämänä.

Seminaari järjestetään 24.10.2019 Helsingissä Katajanokalla
kongressikeskus Grand Marinassa 24.10.2019 hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Ohjelma
ja Ilmoittautuminen

***
Ehdota vuoden 2019 Ammattikeittiöosaajaa!

Ammattikeittiöosaajat ry palkitsee jäsenistöönsä kuuluvan,
ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja
kestävällä tavalla toimivan ruokapalvelualan aktiivin.
Tunnustus julkistetaan Ammattikeittiöosaajien seminaarissa 24.10.2019.

Kuka olisi sinun ehdotuksesi vuoden Ammattikeittiöosaajaksi?
Ilmoita oma ehdokkaasi 16.9 mennessä.

Tarkemmat kriteerit ja lomake ilmoittamista varten
löytyvät alla
olevaa kuvaketta klikkaamalla.

***
Uusi lahjatuote Ystävä-jäseneksi-kampanjassa!

Mitä useampi meitä amkolaisia on, sitä vahvemmin voimme vaikuttaa
ravitsemisalan kehitykseen ja saamme toimintaamme uusia näkökulmia.

Olisiko sinun lähipiirissäsi kollega tai tuttava, jolle voisit jäsenyyttä suositella?
Yksi hyvä tapa saada ystävä mukaan, on kutsua hänet ensin tutustumaan toimintaamme
vaikkapa johonkin mukavaan aluetapahtumaan.

Uutena lahjana Ystävä-jäsenksi-kampanjassa on Pentikin hienostunut Flora-pöytäliina.
Hillitty kuosi sopii monenlaisiin kattauksiin. Mitat: 145x 240 cm, materiaali: puuvillaa.

Liittyminen tapahtuu täyttämällä
Ystävä-jäseneksi-lomake.


Kuva: Pentik

Työniloa ja yhdistysintoa tulevaan syksyyn!

 t. Ammattikeittiöosaajat ry, www.amko.fi

***


08.07.2019

Osallistu Ammattilaiselta toiselle-hankkeen työpajoihin!

Hotelli-ja ravintolamuseo järjestää syksyn 2019 aikana työpajoja, joissa muistellaan ja jaetaan kokemuksia työelämän muutoksista sekä oman urapolun vaiheista.

Hanke kokoaa entiset, nykyiset ja tulevat hotelli-ja ravintola-alan ammattilaiset yhteisiin historiatyöpajoihin jakamaan osaamistaan ja tietämystään, oppimaan alan historiasta sekä vahvistamaan ammatti-identiteettiään.

Katso tästä LIITTEESTÄ lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet.


19.06.2019

Amkon uutiskirje 6/2019

Amkon syksyn seminaarin ohjelma on nyt julkaistu

Tutustu Ammattikeittiöosaajien 50-vuotis-juhlaseminaarin
monipuoliseen ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Päivän teemoina muun muassa kestävä kehitys, ilmastoystävällinen ruokalistasuunnittelu
ja uusimmat ravitsemussuositukset (ammatilliset oppilaitokset ja lukiot
sekä ennakkotietoa ikäihmisten ruokailusuosituksista).


Pohdimme myös työelämän merkityksellisyyttä ja haemme työniloa yhdessä näyttelijä
Tom Pöystin kanssa.

Juhlaseminaarin lopuksi rennot cocktailit elävän musiikin siivittämänä.

Seminaari järjestetään 24.10.2019 Helsingissä Katajanokalla
kongressikeskus Grand Marinassa 24.10.2019 hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Ohjelma
ja Ilmoittautuminen

***
Ehdota vuoden 2019 Ammattikeittiöosaajaa!

Ammattikeittiöosaajat ry palkitsee jäsenistöönsä kuuluvan,
ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja
kestävällä tavalla toimivan ruokapalvelualan aktiivin.
Tunnustus julkistetaan Ammattikeittiöosaajien seminaarissa 24.10.2019.

Kuka olisi sinun ehdotuksesi vuoden Ammattikeittiöosaajaksi?
Ilmoita oma ehdokkaasi 16.9 mennessä.

Tarkemmat kriteerit ja lomake ilmoittamista varten löytyvät alla
olevaa kuvaketta klikkaamalla.

***
Lämmin kiitos alkuvuodesta- aurinkoista kesää ja juhannusta!


07.06.2019

Uusi ruokailusuositus kommentoitavana

Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat yhdessä käynnistäneet ruokailusuosituksen laatimisen ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin. Tämä suositus on ensimmäinen kyseiselle opiskelijakohderyhmälle maassamme laadittava suositus. Se täydentää puuttuvan osan ruokailusuositusten sarjasta, jossa aiemmin on julkaistu suositukset korkeakouluopiskelijoille, perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen.


Suositus pohjautuu väestötason ”Terveyttä ruoasta – suomalaiset ravitsemussuositukset” -julkaisuun. VRN:n nimeämä asiantuntijatyöryhmä on saanut valmiiksi suosituksen käsikirjoitusluonnoksen, joka on avattu julkiseen kohdennettuun kommentointiin.

 

Tiedote, kommentointipyyntö ja suositusluonnos:

 

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/uutiset/ammatillisiin-oppilaitoksiin-ja-lukioihin-ensimmaista-kertaa-oma-ruokailusuositus---nyt-julkisesti-kommentoitavana/

 

Toivomme kommentointianne tähän suositukseen, jolla pyrimme edistämään kansallisesti tärkeän kohderyhmän, aikuistuvien nuorten, opiskeluaikaista ruokailua ja ruokatottumusten suotuisaa, terveyttä ja hyvinvointia tukevaa kehitystä.

 

Kommentointi on auki 24.6.2019 saakka.

 


03.05.2019

Amkon uutiskirje 5/2019

Kenestä vuoden 2019 ammattikeittiöosaaja?

Ammattikeittiöosaajat ry palkitsee jäsenistöönsä kuuluvan, ravitsemisalalla menestyksekkäästi, esimerkillisesti ja kestävällä tavalla toimivan ruokapalvelualan aktiivin. Tunnustus julkistetaan Ammattikeittiöosaajien juhlaseminaarissa Helsingissä 24.10.2019.

Tunnustuksen saajat kriteerit:
Tunnustuksen saaja vaikuttaa myönteisesti ravitsemisalan imagoon omassa työympäristössään ja -verkostoissaan.

Hän suhtautuu työtehtäviinsä omistautuneesti ja päivittää omaa ammattiosaamistaan säännöllisesti.

Tunnustuksen saaja huomioi omassa työssään ja työyhteisössään kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Hän kohtelee kannustavasti kollegoitaan  ja vaikuttaa omalla esimerkillään myönteisesti ravitsemisalaa opiskelevien nuorten käsitykseen ammattikeittiöalasta.

Tunnustuksen saaja voi toimia joko käytännön tehtävissä, asiantuntijana tai esimies- ja opetustehtävissä.

Titteli myönnetään Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenelle.Valinnan tekee Ammattikeittiöosaajat ry:n johtokunta jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Jätä oma ehdotuksesi 16.9.2019 mennessä tällä lomakkeella.

kenesta_ammattikeittioosaaja_2019_fb.png

***
Tänään on maailman tärkein päivä!

Ammattikeittiöosaajien kevään 2019 seminaari tarjosi tietoa ja tunnetta roppakaupalla.
Lue lisää
koulutuspäiväsivuiltamme löytyvästä koosteesta ja seuraavasta AmmattikeittiöOsaaja-lehdestä (ilmestyy 29.5.2019).
Sysyllä tulossa Amkon 50-vuotis-juhlaseminaari 24.10.2019 Helsingissä!
Merkitse ajankohta jo nyt muistiin.

Kuva_3_web_yleisökuva.jpg
Kuva: Janne Ketola

***
Hävikistä hyvikiksi

Luonnonvarakeskus ja Maaseudun Sivistysliitto ovat yhdessä tuottaneet ruokahävikin vähentämisen oppaan ammattikeittöille. Oppaan nimi on Hävikistä hyvikiksi – Konsteja keittiöille ruokahävikin vähentämiseksi. Opas toimii mainiosti myös koulutusmateriaalina, ja se on kaikkien vapaasti luettavissa ja käytettävissä Maaseudun Sivistysliiton Verkko-opistossa.

 Hävikkioppaan kansikuva.jpg

Tästä voit tulostaa itsellesi käytännön työkaluja ja materiaalia hävikin vähentämiseksi.

Opas on tuotettu Luonnonvarakeskuksen ja MSL:n yhteisessä YLIKE-hankkeessa. Oppaasta ja hankkeesta voi kysyä lisätietoja minulta tai Luonnonvarakeskuksen tutkijalta Kirsi Korhoselta: kirsi.korhonen(at)luke.fi, p. +358 295326700.

****
Uutta ruokaturvallisuudesta

Lähde: Ruokaviraston uutiskirje huhtikuu 2019

Lihan alkuperämaamerkintä tarjoilupaikoissa ilmoitettava 1.5.2019 lähtien
Tarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen. Asiasta säädetään uudessa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa 154/2019, joka astuu voimaan 1.5.2019 ja on voimassa kaksi vuotta eli 30.4.2021 asti. Asetuksella muutetaan maa- ja metsätalousministeriön asetusta 834/2014. Lisäksi on tarjoilupaikoissa ilmoitettava kuluttajalle  elintarvikkeen nimi kirjallisesti sekä allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja  tuotteet, jotka tietyin edellytyksin voidaan ilmoittaa suullisesti.

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta.

Elintarviketieto-opas on päivitetty
Ruokaviraston päivitetty Elintarviketieto-opas (pdf) on pakkausmerkintöjen tietopaketti elintarvikealan yrityksille ja valvojille. Uudistetussa oppaassa on runsaasti käytännön esimerkkejä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Oppaaseen on myös koottu viimeisimmät pakkausmerkintöjä koskevat lainsäädännön muutokset.

Opas pdf-muodossa löytyy Ruokaviraston sivuilta.

***
Koulujakelujärjestelmän ABC

Mitä tarkoitetaan koulujakelujärjestelmällä ja mitä tuotteita tuen piiriin kuuluu?
Katso tuore RuokaTutka-kampanjan tuottama
video aiheeseen liittyen, jossa maaseutuviraston ylitarkastaja Jenni Anttila kertoo järjestelmän keskeisimmät sisällöt.

Ruokatutka_web_2.jpg
 
***


08.04.2019

Amkon uutiskirje 4/2019

Kouluruoka-ja Makuaakkoset-diplomit palkittiin

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston neljä ruokakulttuuripalkintoa jaettiin Helsingin Messukeskuksessa Kevätmessuilla. Yhtenä palkittavina olivat Ammattikeittiöosaajien diplomit.

Palkinnon saivat Pekka Heikkisen leipomo, Illallinen taivaan alla -tapahtuma, Kouluruoka- ja makuaakkoset -diplomit sekä Ruokavisa.

”Tämän vuoden palkitut ovat ansiokkaasti edistäneet suomalaista ruokakulttuuria joko valtakunnallisesti tai paikallisesti. Lisäksi tänä vuonna halusimme antaa tunnustusta lasten ja nuorten ruokakasvatusta edistäneille", toteaa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston asiamies
Petri Kolmonen.

Kouluruoka- ja Makuaakkoset -diplomeita arvioitiin näin:
Molemmat diplomit edistävät ravitsemussuositusten jalkauttamista, ruokakasvatuksen käytännön toteuttamista koulu- ja päiväkotiympäristössä sekä myönteistä ruokapuhetta. Diplomisuorituksia on juhlittu sadoissa kouluissa ja päiväkodeissa kautta maan ja samalla kohotettu ruuan ja sen tekijöiden arvostusta. Diplomi ansaitaan, kun ravitsemusasiat ovat kunnossa, koulussa huolehditaan, että kaikki osallistuvat ruokailuun ja että ruoka on kestävästi sekä ympäristöasiat huomioiden hankittu, valmistettu ja tarjoiltu.


Palkinnon luovutti Petri Kolmonen joukkoineen. Keskellä Amkon Päivi Jämsén ja
Marjut Huhtala. Kuva: Tiina Makkonen

Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta. Jaakko Kolmosen rahasto palkitsee henkilöitä, ilmiöitä ja toimijoita, jotka ovat merkittävästi edistäneet suomalaista ruokakulttuuria omalla alueellaan tai alallaan.

***
Ammattikeittiöosaajat mukana StratKit-EU-hankkeessa, jossa luodaan yhteisiä kestävän kehityksen työkaluja julkiseen ruokapalveluun

Julkiset ruokapalvelut edustavat erityisen näkyvästi, havainnollisesti ja tehokkaasti kehityskulkuja yhä kestävämpiä ruokajärjestelmiä kohti. Koska julkiset ruokapalvelut muodostavat monimutkaisen ammatillisen kokonaisuuden, niiden tavoitteellinen kehittäminen vaatii yhteistä oppimista, kehittämistä ja innovointia jossa erilaiset toimijat kohtaavat työhönsä liittyvissä kehittämiskysymyksissä.


Kuva:MA/JS, Rostock, 2018

Hankkeeseen ovat sitoutuneet Itämeren alueella (Baltic Sea Region, BSR) toimijat Suomesta, Virosta, Puolasta, Saksasta, Tanskasta ja Venäjältä osallistumalla StratKIT hankkeeseen (01.01.2019-30.06.2021). Hanketta rahoittaa  Interreg Baltic Sea Region, Euroopan alueellinen kehittämisrahasto, yhteistyössä  Venäjän Federaation kanssa 2 M€:n kokonaisrahoituksella.

Hankekumppanit kartoittavat omien maidensa nykytilanteen ja osaamistason, mallintavat kestävän kehityksen dynamiikan, rakentavat toteuttamista varten käytännön kestävyystyökalut ja viestivät tuloksista Itämeren alueella ja laajemmin Euroopassa toimijoita varten suunnitellun mediatyön avulla.


Hankkeen Kick-Off-palaveri järjestettiin Helsingissä helmikuussa.

Ammattikeittiöosaajat ry edustaa hankkeessa Suomea julkisen sektorin ruokapalveluiden verkosto-ja täydennyskoulutusjärjestönä.  Hankkeen keskeisin työmenetelmä on havainnoiva haastattelututkimus valittujen kansallisten organisaatioiden toimipisteissä ja hyvien käytäntöjen mallintaminen. Hankkeen alussa valitaan maakohtaiset pilottikohteet, joiden kanssa tavoitellaan kestävää kehitystä tukevia uusia toimintamalleja.   Hankkeessa pyritään käytännönläheisten ratkaisujen etsimiseen ja niiden kuvaamiseen julkisen ruokapalvelun asiakkaiden  näkökulmasta ymmärrettävällä tavalla. Hankkeen pääkoordinaattori on Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutti.
Tiedotamme hankkeesta lisää sen edetessä.
***
Lähikuvassa AmmattikeittiöOsaaja-juttusarjan uusin kertomus luettavissa

Jyrki Karppinen on näköalapaikalla kymenlaaksolaisille ateriapalveluita tuottamassa

Ruokapalveluala on muuttunut valtavasti sen runsaan 20 vuoden aikana, joista Jyrki Karppisella on kokemusta. Hänen työpaikalla on kaikki pelit ja vehkeet, mitä modernissa ammattikeittiössä ja sellaisen hallinnossa tänä päivänä osataan edes kaivata. Yhtä vain puuttuu. Kristallipallo olisi tarvittava työkalu, sillä tulevaisuus rakennetaan nyt, painottaa Karppinen.

 ”Ala on mennyt valtavasti eteenpäin - niin työskentelyolosuhteet ja ergonomia kuin raaka-aineiden jalostusaste. Samalla ammattilaisilta vaaditaan yhä enemmän. On hallittava ict, hygieniaosaaminen, erityisruokavaliot, eri ruoanvalmistusmenetelmät ja laitteistot. Kasvavissa yksiköissä jokaisen on ymmärrettävä olevansa osa isompaa prosessissa. Jos laatu pettää yhdessä kohtaa, on vaikutus valtava.”

Jyrki Karppinen liittyi Amkon edeltäjään, Fidaan jo opiskelijajäseneksi.

Lue koko haastattelu Amkon juhlavuosi-sivulta.

***
Nyt dilomeita hakemaan!

10.5.2019 mennessä haetut diplomit ehdimme toimittaa vielä koulujen
kevätlukukauden aikana.


01.03.2019

Amkon uutiskirje 3/2019

1.3.2019

Ammattikeittiöosaaja-lehti 1/2019 on ilmestynyt!

Monipuolisessa numerossa aiheina opiskelijaruokailu, katsaus
tuoreimpiin Finravinto-selvityksen tuloksiin, mielenkiintoinen haastattelu kouluruokailusta kasvatusasiantuntijan näkökulmasta ja summausta viime vuonna päättyneestä laajasta Ikäruokahankkeesta, jossa myös Ammattikeittiöosaajat ry oli mukana.

Lehden juhlavuoden jutuissa tehdään myös aikamatka Amkon syntymävuoden tapahtumiin ja kuvataan upeita ammattikeittiöosaajia Lähikuvassa ammattikeittiöosaaja-palstalla.

Ammattikeittiöosaajien huippuseminaari ruokapalveluammattilaisille Hyvinkäällä 10.-11.4.2019!

Kevään seminaarin ohjelmasta löydät monta ajankohtaista aihetta:
työvoiman saatavuus, ruokapalveluiden johtaminen muutostilanteissa,
aikaansaamisen taito, haastavat asiakastilanteet, tekoäly ja ruokaturvallisuus. 

Ilmoittaudu sinäkin mukaan amko.fi koulutuspäiväsivulta!
Myös alla olevaa kuvaketta klikkaamalla pääset ilmoittautumissivulle.

Huomioithan, että jos tarvitset majoitusta,
majoituskiintiö on voimassa Hotelli Sveitsissä 11.3.saakka. (Hotellin puh.019 45881)
Lisäohjeet kiintiöstä ja majoituksen varaamisesta seminaariesitteestä.

***
Ruokatutka-julisteiden uusintapostitus koulujen keittöille-
vinkkaa koulusi opettajia ja oppilaita hyödyntämään aineisto!

RuokaTutka-juliste kertoo koulujakelutuesta

Uudet koulujakelutuesta kertovat RuokaTutka-julisteet on postitettu oppilaitoksiin ja päiväkoteihin lokakuun alkupuolella sekä tammikuussa. Juliste korvaa vanhan koulumaitotukijulisteen. Julisteen tulee olla esillä näkyvällä paikalla.

Vinkkaa koulusi opettajia ja oppilaita sekä päiväkotien varhaiskastushenkilökuntaa julisteen käytöstä:

Laittakaa koulujakelujuliste koulun tai päiväkodin seinälle näkyvälle paikalle. Juliste tarjoaa pohdittavaa kaiken ikäisille. Päiväkoti-ikäiset voivat tunnistaa julisteesta RuokaTutkan hahmoja ja erilaisia kasviksia, laskea mustikoita tai miettiä, mikä hahmo ei kuulu joukkoon. Koululaiset voivat ratkoa julisteen lasku- ja päättelytehtäviä. Isoimmat voivat ladata älypuhelimeensa ilmaisen Arilyn-sovelluksen, jonka kautta juliste herää eloon; se kysyy, antaa tehtäviä, haastaa ja pukee hahmot uusiin asuihin.

***
Ilmoitus:

Oletko kiinnostunut restonomiopinnoista?

Savonian restonomikoulutuksessa kehityt matkailu- ja ravitsemisalan moniottelijaksi tulevaisuuden haasteisiin. Laajat toimialan yhteistyöverkostomme ja kansainvälistymismahdollisuudet syventävät osaamistasi ja luovat askeleita urapolullesi jo opiskelujen aikana. Restonomina sinulla on edessäsi monien mahdollisuuksien vastuullinen urapolku! Kuvaa klikkaamalla saat lisätietoa.

***
Ystävä-jäseneksi-kampanjan lahjana ihana torkkupeitto kevään väreissä!


Pyydä kollegaa toimintaamme mukaan ja
jäseneksi- saat lahjaksi Pentikin laadukkaan torkkupeiton. Kampanja on edelleen hyvässä käynnissä ja huomioittehan myös alueille heitetyn haasteen: alueAmkot voivat anasaita lisää toimintarahaa hankkiessaan kevään aikana vähintään viisi uutta jäsentä!

 

***
Ilmoitus:

Tule mukaan Keliakialiiton koulutuspäivään
- päivitä tietosi gluteenittoman ruokavalion turvallisesta toteuttamisesta!


Koulutuksissa perehdytään gluteenittomuuteen ammattikeittiöiden näkökulmasta. Tule kuulemaan käytännön tietoa, kuinka tarkka pitää olla, kun asiakas tilaa gluteenitonta. Samalla saat päivitettyä tietosi gluteenittomista tuotteista, ruokalistamerkinnöistä ja gluteenittomasta ruoanvalmistuksesta.

Koulutuspäivät keväällä:
ke 13.3. klo 12-16                     Jyväskylä         
Osallistumismaksu: 115 €/hlö
pe 5.4. klo 14-16.30                  Helsinki, Messukeskus

Katso lisätietoja koulutuksista:
https://www.keliakialiitto.fi/ammattilaiset/horeca/keliakialiitto-kouluttaa/

Ilmoittaudu nyt mukaan! koulutus@keliakialiitto.fi


06.02.2019

AMKON UUTISKIRJE 2/2019

Ammattikeittiöosaajien huippuseminaari Hyvinkäällä 10.-11.4.2019!

Kevään seminaarin ohjelmasta löydät monta ajankohtaista aihetta:
työvoiman saatavuus, ruokapalveluiden johtaminen muutostilanteissa,
aikaansaamisen taito, haastavat asiakastilanteet, tekoäly ja ruokaturvallisuus. 

Amkon seminaareissa tapaat kollegoita eri puolilta Suomea ja viihdyt mukavassa
seurassa laadukkaiden tarjoilujen parissa.

Ilmoittaudu sinäkin mukaan amko.fi koulutuspäiväsivulta!
Myös alla olevaa kuvaketta klikkaamalla pääset ilmoittautumissivulle.

***
Jäsenkyselyn mukaan valtaosa jäsenistämme suosittelee Amkon jäsenyyttä

Loppuvuonna 2018 toteutetun jäsenkyselyn perusteellajäsenet pitävät tärkeänä Ammattikeittiöosaajat ry:n roolia julkisen ruokahuollon ja koko ammattikeittiöalan puolestapuhujana.

Aluetapahtumia ja seminaareja pidetään hyvinä koulutus-ja verkostoitumistilaisuuksina, toki myös viihteellisempää ohjelmaa toivotaan. Jäsenyyttä oltiin valmiita suosittelemaan kollegoille moninkin perustein; Amkon kautta voi saada ajankohtaista tietoa ja tilaisuudet ovat laadukkaita, jäsenlehteä pidetään kiinnostavana, samoin muuta ajankohtaista järjestön välittämää tietoa arvostetaan.

Aluetilaisuuksia pidetään antoisina, mutta niihin toivotaan enemmän osallistujia. Monilla alueilla koetaan, että ”samat ihmiset” käyvät tilaisuuksissa ja uusia jäseniä on vaikea tavoittaa tai aktivoida toimintaan mukaan.

Seminaareja pidetään monipuolisina ja aihevalinnoiltaan onnistuneina, erityiskiitosta saavat laadukkaat järjestelyt ja erinomaiset esiintyjät. Seminaareja toivotaan useammin muualle Suomeen (kuin Helsinkiin), myös hintatasoltaan erilaisia seminaareja toivotaan. Seminaarin teemoissa toivotaan käsiteltävän yleisaiheiden lisäksi ”jämäkkää” asiaa kuten täsmällistä tietoa ravitsemusaiheista.

AmmattikeittiöOsaaja-lehteä luetaan ja sen teemoja pidetään ajankohtaisina, juttuja toivotaan nykyistä enemmän ns. käytännön toimijoista ja vertaiskertomuksia työurista ja tavoista ratkaista erilaisia haasteita töissä ja erilaisissa organisaatioissa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!
Ajatuksistanne on paljon hyötyä toimintamme jatkosuunnittelua ajatellen.
Alla olevasta linkistä pääset katsomaan päätulokset. Avoimet vastaukset on
poistettu/ häivytety vastaajien anonymiteetin varmistamiseksi,

Tästä linkistä näet tiivistetyn koonnin vastauksista.

***
Aluepuheenjohtajat tapasivat Helsingissä

Amkon aluepuheenjohtajat kokoontuivat ideoimaan yhdistyksen sisältöjä ja tapoja aktivoida jäseniä toimintaan mukaan. Some-maailman ajankohtaisiin koukeroihin saimme katsauksen ViestintäPirittan Laura Johanssonilta. Hän kannusti rohkeasti perustamaan ja käyttämään some-kanaviaesimerkiksi alueellisista tapahtumista viestittäessä. Oli antoisaa tavata järjestömme aktiiveja eri puolilta Suomea.  Kiitos kaikille päivään  osallistuneille! 


Kuvassa Amkon puheenjohtaja ja aluepuheenjohtajia, keskellä kouluttaja
Laura Johansson ViestintäPirittasta.

***
Ystävä-jäseneksi-kampanjan lahjana ihana torkkupeitto kevään väreissä!

Olisiko lähipiirissäsi kollega tai tuttava, jota voisit pyytää toimintaamme mukaan. Tartu toimeen ja pyydä häntä jäseneksi- saat lahjaksi Pentikin laadukkaan torkkupeiton:

 

***
Tietoa, taitoa ja ruokailoa- Ammattikeittiöosaajat ry 50 v.!

Kuluva vuosi on järjestömme merkkivuosi. Helmikuun lopussa ilmestyvästä AmmattikeitiöOsaaja-lehdestä voit lukea yhdistyksemme syntyaikojen tapahtumista perustajanaisten kertomana. Juhlavuoden kaikista numeroista voit myös lukea mielenkiintoisia uratarinoita ja perusteluja siitä, miksi kannattaa kuulua aktiiviseen joukkoomme. Juhlavuosi huipentuu syksyn juhlaseminaariin, josta tiedotamme tarkemmin tulevissa uutiskirjeissä.

 

***
Tule mukaan Keliakialiiton koulutuspäivään
- päivitä tietosi gluteenittoman ruokavalion turvallisesta toteuttamisesta!

Koulutuksissa perehdytään gluteenittomuuteen ammattikeittiöiden näkökulmasta. Tule kuulemaan käytännön tietoa, kuinka tarkka pitää olla, kun asiakas tilaa gluteenitonta. Samalla saat päivitettyä tietosi gluteenittomista tuotteista, ruokalistamerkinnöistä ja gluteenittomasta ruoanvalmistuksesta.

Koulutuspäivät keväällä:
ke 13.3. klo 12-16                     Jyväskylä          Osallistumismaksu: 115 €/hlö
pe 5.4. klo 14-16.30                  Helsinki, Messukeskus

Nopean varaajan etu: 28.2.19 mennessä ilmoittautuneille koulutuksen hinta
vain 65 € koodilla LAUTASELLA. Norm. 85 €. Osallistumalla saat ilmaisen pääsylipun Lautasella -erityisruokavaliomessuille! Katso lisätietoja koulutuksista:
https://www.keliakialiitto.fi/ammattilaiset/horeca/keliakialiitto-kouluttaa/

Ilmoittaudu nyt mukaan! koulutus@keliakialiitto.fi


10.01.2019

Amkon uutiskirje 1/2019
 
Alkava vuosi on Amkon 50 vuotis-juhlavuosi. Vuoden mittaan julkaisemme historiakatsauksia ja kuvaamme järjestön nykytoimintaa AmmattikeittiöOsaaja-lehdessä, verkkosivuilla ja somessa. Vuosi huipentuu juhlaseminaariin. Paljon muutakin mukavaa on teemavuoden tiimoilta tulossa, josta tiedotamme vuoden mittaan.

Juhlavuoden slogan " Tietoa, taitoa ja ruokailoa" viestii ammattiylpeydestä ja osaamisen ilosta. Tavoitteena on, että vuoden aikana mahdollisimman moni jäsen saisi puheenvuoron ja tilaisuuden kertoa ammattiurastaan sekä yhdistystoiminnasta. Jos olet kiinnostunut haastateltavaksi, ota rohkeasti yhteyttä toiminnanjohtajaan: marjut.huhtala@amko.fi tai puh. 050 341 3957.

***
Amkon kevään seminaari Hyvinkäällä 10.-11.4.2019

Kevään seminaarimme järjestetään hyvien kulkuyhteyksien päässä Hyvinkäällä uusitussa Hotelli Sveitsissä. Ajankohtaisen seminaarin teemoina ovat työvoiman saatavuus, ruokapalvelujen johtaminen muutostilanteessa, haastavat asiakastilanteet, aikaansaamisen taito ja ruokaturvallisuus. Varsin monipuolinen ohjelmakattaus taas tulossa!

Pääset ilmoittautumaan seminaariin koulutuspäiväsivulta.

***
FinRavinto2017- selvityksen tulokset julkaistu-
THL selvittää kansalaisten ravintotottumuksia viiden vuoden välein

Lähde: THL 9.1.2019

Selvityksen perusteella suomalaisten ruokailutottumuksissa on edelleen parantamisen varaa. Kasviksia syödään suosituksiin nähden riittämättömästi ja punaisen lihan kulutus on liiallaista erityisesti miesten kohdalla.

Naisten ruokavalio on miehiin verrattuna tasapainoisempi. Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö suosituksen mukaisesti. Punaista ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja suositellaan käytettäväksi enintään 500 grammaa viikossa. Miehistä jopa 79 prosenttia ylittää suosituksen ja naisista 26 prosenttia.

Suositusten mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen saannin tulisi olla alle 10 prosenttia päivän energiasta. Vain 5 prosenttia aikuisista saavuttaa suosituksen. Ruokavalion rasvan laatua parantaisi tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen tyydyttymättömillä. Tyydyttymätöntä rasvaa on erityisesti kasviöljyissä, kasviöljypohjaisissa levitteissä, pähkinöissä, siemenissä sekä kalassa ja kananlihassa. Tyydyttynyttä rasvaa saadaan sen sijaan esimerkiksi voipohjaisista levitteistä, juustosta, lihasta ja makkaroista.

Hiilihydraattien ja kuidun saanti on riittämätöntä yli 70 prosentilla aikuisista.
Proteiinin saanti on pääosin riittävää tai runsasta. Saannista yli kaksi kolmasosaa tulee eläinproteiinista, kuten lihasta, kalasta ja maitovalmisteista.

Koko selvitys on luettavissa THL:n sivuilla.


13.12.2018

Selvitys: Hyvät ruokapalvelut tukevat ikääntyneiden toimintakykyä ja kotona asumista

Sosiaali- ja terveysministeriö Valtioneuvoston viestintäosasto 12.12.2018 13.32
Tiedote 598/2018

Hyvä ravitsemus ja ruokailu ylläpitävät ikääntyneen toimintakykyä ja tukevat hänen kotona asumistaan. Kun huolehditaan ikääntyneen hyvästä ravitsemustilasta, hänen toimintakykynsä heikkenemistä voidaan ehkäistä ennalta. Tämä on edullisempaa kuin korjaava hoito, joten myös sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua voidaan hillitä. Näin todetaan Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaym-päristössä -tutkimushankkeessa.

 _ikaihmisten_ruokapalvelut_kuvio15_ympyrä.jpg

Suomen kasvavalle ikääntyneiden joukolle suunnattuja ruokapalveluja on kehitettävä niin, että ne entistä paremmin tukevat kotona asumista. Palveluja kehitettäessä on otettava huomioon ruoan laadun rinnalla ruokailun psykososiaalinen tärkeys ja kulttuuriset merkitykset. Selvityksessä esiin nousseet tarpeet tarjoavat myös monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ikääntyneiden ruoan ravitsemuslaatua on pystyttävä arvioimaan luetettavasti, koska vain laadukas ja maittava ruoka ylläpitää hyvää ravitsemustilaa.

Vanhuuseläkkeellä oleville tuettua ateriointia

Tutkimushanke suosittelee muun muassa tuetun aterioinnin mahdollistamista vanhuuseläkkeellä oleville. Ikääntyneiden hyvää ravitsemusta kannattaa tukea ennakoivasti ennen kuin ravitsemustilaa heikentäviä riskitekijöitä ilmaantuu. Valtakunnallisesti tällainen malli voisi olla rinnastettavissa korkeakouluruokailun ateriatukeen.

Ruokapalveluista tiedottamista on myös parannettava, jotta ikääntyneet löytävät tiedon helposti eri toimijoiden tarjoamista ikääntyneille sopivista ruokapalveluista. Yksi mahdollisuus tähän olisi luoda valtakunnallinen helppokäyttöinen verkossa toimiva alusta, johon eri toimijat voivat lisätä tietoa ruokapalveluistaan ja jossa palvelujen käyttäjät voivat käydä arvioimassa palveluja.

Ikäihmisten ravitsemusta ja ruokailua arvioitava 

Ikääntyneiden ravitsemustilan ja ruokapalvelujen arviointiin ja seurantaan kannattaa panostaa, koska ravitsemus ja ruokapalvelujen saatavuus sekä laatu vaikuttavat mahdollisuuteen asua kotona. Yli 75 vuotta täyttäneiden ravitsemustietoa pitää olla valtakunnallisesti saatavilla, koska toimintakykyyn, terveyteen ja ravitsemukseen liittyvät haasteet lisääntyvät iän karttuessa.  

Luotettavalle ravitsemustiedolle ja -ohjaukselle kysyntää

Ikääntyneet ja heidän kanssaan työtä tekevät ammattilaiset kaipaavat luotettavaa ravitsemustietoa ja -ohjausta. Käytännössä tämä voitaisiin varmistaa siten, että jokaisessa maakunnassa olisi vähintään yksi ikääntyneiden ravitsemukseen perehtynyt ravitsemusasiantuntija.  

Asiantuntemuksen vahvistamisen rinnalle tarvitaan myös selkeät suositukset ja käytännönläheiset ohjeistukset siitä, miten ikääntyneiden ruokapalvelut pitää järjestää. Näin voidaan kansallisesti varmistaa ikääntyneille laadukkaat ruokapalvelut asuinpaikasta ja toimijasta riippumatta. 

Tutkimushankkeen julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Ammattikeittiöosaajat ry ja Gerontologinen Ravitsemus Gery ry.

 _ikaihmisten_ruokapalvelut_kuvio17_toimenpidehdotukset.jpg

Kuva_2.jpg
Kuvassa hankkeen toimijoita, ylärivi vasemmalta oikealle:yliopettaja Enni Mertanen, JAMK,
toiminnanjohtaja Marjut Huhtala ja projektikoordinaattori Päivi Jämsén Ammattikeittiöosaajat ry, Silja Paavola Gery ry,

Alarivi vas. oikealle: tutkija Suvi Itkonen Helsingin yliopisto, yliopisto-rehtori Raisa Valve Helsingin yliopisto
ja toiminnanjohtaja, dosentti Merja Suominen, Gery ry:stä. Kuvasta puuttuu hankkeessa myös mukana olleet XAMKin ja THL:n edustajat.

Raportti

Hankkeen kaikki osaraportit löytyvät Gery ry:n sivuilta

Lisätietoja: yliopistonlehtori Raisa Valve, Helsingin yliopisto, p. 029 412 0235, etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi sekä neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 328, etunimi.sukunimi(at)stm.fi


27.11.2018

Amkon jäsenkysely 2018

Vastaa Ammattikeittiöosaajat ry:n jäsenkyselyyn 2018 ja vaikuta toimintamme sisällön kehittämiseen!

Hyvä jäsenemme,

Jotta voisimme paremmin palvella jäseniämme ja kehittää sisältöjämme, kuulisimme mielellämme Sinun mielipiteesi Ammattikeittiöosaajat ry:n toiminnasta ja kehittämistarpeista.

Voit vastata oheiseen kyselyyn olit sitten henkilö-tai yritysjäsen. Vastaaminen vie aikaa vain muutaman minuutin. Vastaaminen tapahtuu anonyymisti. Vastausaikaa on 7.12.2018 asti.

Linkki KYSELYYN

Kiitos jo etukäteen vastuksestasi! Lisätiedot: toiminnanjohtaja, Marjut Huhtala, marjut.huhtala@amko.fi


02.11.2018

Amkon uutiskirje 8/2018

Ammattikeittiöosaajien syksyn seminaari tarjosi ajankohtaista

tietoa ravitsemussitoumuksen tekemisestä, some-rekrystä, ammattikoulutuksen
reformista ja digitalisoituvasta työelämästä.

sem_14.jpg

Kuulimme myös elokuvaohjaaja Klaus Härön omakohtaisen
kasvutarinan johtajuuteen ja tiimityöhön.
Osa seminaarin power point- esityksistä on katsottavissa amko.fi-sivuilla
kohdassa koulutuspäivät.

Kiitos kaikille osallistujille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille! Seminaaristamme
saatu palaute on ollut rakentavaa.
Kiitos kaikista ideoistanne seminaariemme jatkosuunnittelua ajatellen.

Ammattikeittiöosaajien kevään seminaari järjestetään 10.-11.4.2019
Hyvinkäällä uudistuneessa hotelli-ja viihdekeskus Sveitsissä.
Ohjelma julkistetaan tammikuussa 2019. Jos haluat ehdottaa puhujia ja teemoja,
yhteyttä toiminnanjohtajaan:
marjut.huhtala@amko.fi, p.050 341 3957

70-vuotiasta kouluruokailua on juhlistettu monin tavoin-
Kurikassa järjestettin Kouluruokamessut aiheen tiimoilta

Ammattikeittiöosaajat pääsi videoimaan tunnelmia Kurikan kouluruokamessuilta.
Käy katsomassa Kasvua kouluruuasta- Kouluruoka 70 vuotta-hankkeen tekemä
videokooste kouluruokamessuilta. Samanlaiset messut järjestettin
syyskuun lopussa myös Jurvassa ja Jalasjärvellä.
Messuilla oli esillä kouluruoka-annoksia ravintosisältötietoineen,
hauska työpukujen ja ruokailuastioiden näyttely menneiltä vuosikymmeniltä
sekä kurkistus kouluruokailun tulevaisuuteen.

Kouluruoka_70v_1000px-8668.jpg

Nyt diplomien hakuun!
Kouluruoka-ja Makuaakkoset- diplomia
voi juhlia vaikka koulun ja päiväkodin joulujuhlassa

7.12.2018 mennessä suoritetut diplomit ehditään toimittamaan vielä ennen joululomia.
Diplomi on oivallinen työkalu uusittujen koulu-ja varahaiskasvatuksen
ruokailusuositusten jalkauttamiseen ja yhteistyön
kehittämiseen kouluruokailun ympärillä.

8T4A1663_web_koko.jpg
Kuva:Samuel Hoisko

Kts. lisätiedot diplomisivuilta:
kouluruokadiplomi.fi
makuaakkosetdiplomi.fi

Amkon jäseneksi loppuvuonna!

Kerro kaverille:loppuvuonna liittyvä uusi jäsen maksaa jäsenmaksun vasta
helmikuussa 2019 ja uuden jäsenen hankkinut saa lahjakseen
Pentikin pussilakanasetin ( 2 x) tai upean Hortensia-liinan.

Kts. lisäteidot jäseneksi-sivuilta.


24.10.2018

"Tuunattava" koululounas kiehtoo oppilaita

Tampereen Voimian Ateriakehitys nappasi voiton Ammattikeittiöosaajat ry:n järjestämässä Ideoi tulevaisuuden kouluruokalounas -kilpailussa. Tehtävänä oli suunnitella koululounas, jossa huomioidaan tulevaisuusvisioinnin lisäksi koululaisten makumieltymykset ja ravitsemussuositusten noudattaminen. Kilpailu on osa Ammattikeittiöosaajien Kasvua kouluruuasta -kouluruokailun 70-vuotisjuhlakampanjaa.

Voittajatyö koostui kahdesta eri reseptikokonaisuudesta, joista molemmista löytyy tuttu tortilla nyt rieskan muodossa. Vaihtoehtoisina kouluruoka-annoksina kilpailun voittajatiimi loihti versiot niin sekaruokavaliota noudattaville kuin kasvisruokailijoille. Sekaruokavaliossa tortilla täytetään taidokkaasti maustetulla broilerilla ja mehevillä kasviksilla, ja kasvisruokavaliota noudattava voi kääräistä rullan väliin mausteisen härkis-kasvistäytteen. Tortilla-annoksia täydentävät kermaviili tai kaurakermaviili-chilikastike ja raikas salaatti. Molempien täytteiden makua on viimeistelty yhdessä Tampereen koulujen asiakasraadeilta saatujen palautteiden pohjalta.

Koululounas maistuu, kun oppilaiden toiveita kuunnellaan

Koululaiset arvostavat tuunattavaa ja maistuvaa ruokaa. ”Kun täytteet saa valita itse, syntyy oman maun mukainen rieskarulla ja annos tulee syötyä loppuun saakka. Tampereella koululaiset otetaan mukaan kouluruokien suunnitteluun jo niiden testausvaiheessa. Tämä lisää oppilaiden osallisuutta ja sitoutumista kouluruokailuun. Tavoitteenahan on, että kaikki oppilaat söisivät koululounaan”, painottaa Tampereen Voimian tuotekehittäjä Eeva Teuho.

Tampereen Voimiassa ennakoidaan, että kouluruokailu ja ruokakasvatus tulevat entistä laajemmin esille koulun arjessa: ”Teemme koululaisten ja kaikkien kouluruokailun sidosryhmien kanssa tiivistä yhteistyötä ruokatietouden lisäämiseksi. Pohdimme, mitä vaikutuksia ruoalla on koululaisen terveyteen, jaksamiseen ja ympäristöön.”

Kilpailun tuomaristo kiitteli ruokaohjeiden ajan hengen mukaisuutta ja rohkeaa makumaailmaa. ”Voittajaresepteissä on käytetty ennakkoluulottomasti mausteita ja samalla pysytelty ravitsemussuositusten edellyttämissä vähäsuolaisuuden rajoissa ja vältetty kovaa rasvaa.” Raadissa arvostettiin myös tortillojen tarjoamiseen liittyvää komponenttiajattelua ja oppilaiden osallistamista. Tuomariston mielestä voittajatiimin kirjalliset perustelut ja visioit tulevaisuuden kouluruokailusta osoittivat syvällistä ammattitaitoa.

Kouluravintolasta hyvinvointikeidas

Varsinaisen reseptisuunnittelun lisäksi voittajamenun laatineet visioivat, millaisissa ympäristöissä tulevaisuuden koululounasta nautitaan: ”Kouluravintola on virkistävä keidas, jossa voivat vierailla myös vanhemmat ja isovanhemmat ja muutkin lähialueen asukkaat. Näin saadaan hälvennettyä aikuisten kouluruokaan liittämiä ennakkoasenteita.” Teknologia ja digitaaliset viestintäkanavat ovat tulevaisuudessa aktiivisesti käytössä. Teknologian avulla voidaan jopa ohjata syömään ravitsemussuositusten mukaisesti.
 ”Jos koululainen ei ota riittävästi kasviksia lautaselle, voisi linjastoon integroitu vaaka muistuttaa tästä.” Monia asioita hoidetaan sähköisesti jo nyt, mutta kaikesta huolimatta koululaiset tarvitsevat aikuisen ohjausta. Ulkoiset puitteet eivät korvaa aitoa ihmisten läsnäoloa”, summataan Tampereen Voimiassa.

Finaalireseptit testattiin Bar Laureassa

Reseptikilpailun finaaliin valittiin  Tampereen Voimian ja Tuusulan kunnan ruokapalveluiden  työt, jotka testattiin ja arvioitiin Ammattikorkeakoulu Laurean opetusravintola Bar Laureassa. Restonomiopiskelijoita työssäoppimisjaksoilla valmentava keittiöpäällikkö Teemu Sirainen pitää kouluruokailun imagoa ja koko ravitsemisalan mainetta kohottavia kilpailuja tärkeinä: ”Haluamme olla mukana alaa positiivisella tavalla esiin tuovissa hankkeissa. Toivon, että yhä useampi restonomiopiskelijamme löytäisi työuran nimenomaan ruuan valmistuksen parista ja ammattikeittiömaailmasta.”

Finaalireseptien arviointitilaisuuteen osallistui osaava joukko ruoka-ammattilaisia ja innokas ryhmä ysiluokan oppilaita Leppävaaran koululta Espoosta koulusihteerin luotsaamana. Testaamiseen osallistuneet koululaiset pitivät finaaliin päässeitä ruokia erittäin onnistuneina. Tämä aktiivinen oppilasryhmä vakuutti myös itse syövänsä kouluruokaa jokaisena koulupäivänä.

Kilpailun tuomaristo:

Teemu Sirainen, keittiöpäällikkö, Laurea ammattikorkeakoulu, Bar Laurea
Ilari Paananen, keittiömestari, Laurea ammattikorkeakoulu, Bar Laurea
Kirsi Kinnunen, ruokapalvelusuunnittelija, Espoo Catering
Sanna Niemelä, Food Service Brand Manager, Bunge Finland Oy
Anne Vitala, tuoteasiantuntija, Foodduck Oy
Annamari Nummi, Jepuan peruna Oy
Jaakko Riikonen, keittiömestari, aluemyyntipäällikkö, Oy Metos Oy Ab
Leena Renko-Julin, koulusihteeri, Leppävaaran koulu
kahdeksan Leppävaaran yläkoulun oppilasta
Päivi Jämsén, projektikoordinaattori, Ammattikeittiöosaajat ry
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry

Voittaja: Tampereen Voimia, ateriatuotekehitys resepteillä:
broileririeskarulla, kermaviili-chilikastike ja salaattilisäkkeet
vaihtoehto kasvisruokailijoille: härkisrieskarulla, kaurakermaviili-chilikastike ja salaattilisäkkeet

Kts. finalistien resptit tästä

 Voittajatiimi palkittiin tuhannen euron kannustusstipendillä.

Palkinnon luovutti perhe-ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja toiminnanjohtaja Marjut Huhtala Ammattikeittiöosaajat ry:n syksyn seminaarissa Helsingissä 23.10.2018. Palkinnon vastaanotti Tampereen Voimian tuotekehitysvastaava Maiju Suvanto.

Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun yhteistyökumppaneina toimivat
Bunge Finland Oy, Foodduck Oy, Jepuan Peruna Oy, Metos Oy Ab ja Metsä Tissue Oyj

Kuvassa: alarivissä Maiju Suvanto, Tampereen Voimia, vierellä Annamari Nummi Jepuan peruna Oy,
ylärivissä vasemmalta oikealle Janne Tirkkonen Metos Oy Ab ja Timo Sorsavirta Foodduck Oy.

Lisätiedot:
Marjut Huhtala, toiminnanjohtaja, Ammattikeittiöosaajat ry
marjut.huhtala@amko.fi, p. 050 341 3957


16.10.2018

Miksi maksutonta kouluruokaa ei arvosteta?

Kouluruokailu on ainutlaatuista maailmassa. Suomen lisäksi vain Ruotsissa lounas tarjotaan koulussa maksutta oppilaille. Katso Tuusulan ruokapalvelupäällikkö, Ammattikeittiöosaajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Hanskin haastattelu (Ylen aamu-tv, 16.10.2018).

Kirsi Hanskin mukaan kouluruoka on mainettaan parempaa. Hän kertoo haastattelussa, miten Tuusulassa huomioidaan asiakkaiden palaute ja minkälaisia keinoja heillä on otettu käyttöön kouluruuan imagon parantamiseksi.

Katso ja kuuntele Ylen aamu-tv:n haastattelu kokonaisuudessaan.

Screenshot_2018-10-16 Mediakirjasto ‹ Kouluruokadiplomi — WordPress.png

Tuusulan ruokapalvelupäällikkö, Ammattikeittiöosaajat ry:n puheenjohtaja Kirsi Hanski

Kuva: Ylen aamu-tv


12.10.2018

Ikäihmisille lisää yhteisöllistä ruokailua ja vaihtoehtoisia ruokailumalleja

Toimintakyvyn heikkenemisen ensimmäinen signaali on kotiaterian tilaaminen. Tämä huomio tuli selkeästi esiin Ammattikeittiöosaajat ry:n tekemässä selvityksessä, jossa tarkasteltiin kotiaterioiden nykytilannetta ja kehittämistarpeita. Asiakkaiden kuuleminen on kaiken palvelutarjonnan perusta, ja tähän palveluun kannattaa panostaa.

Koko juttu on julkaistu valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta -sivuston Tieto käyttöön -blogissa 4.10.2018.

Blogitekstissä kannustetaan pohtimaan kotiaterioiden toimitusketjua palveluketjuna, jossa tarvitaan moniammatillista osaamista ja inhimillisiä kohtaamisia. Palveluketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Lisäksi tekstissä esitetään keskeiset selvityksessä esille nousseet asiat kotiaterioiden kehittämisen, ruuan ja syömisen, kotiateriapalveluiden organisoinnin sekä kotiateriapalvelun palveluketjun osalta.

Ikäihminen syömässä kotona.jpg            Yhteisöllinen ruokailutilanne_web_kuva.jpg

Blogiteksti liittyy Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä -hankkeeseen. Ammattikeittiöosaajat ry on yhtenä toimijana mukana hankkeessa ja teki ruokapalvelu- ja vanhuspalveluvastaaville kyselyt ja teemahaastatteluita kotona asuvien ja kotihoidon piiriin kuuluvien ikäihmisten kotiateriapalveluista.


13.09.2018

AMKON UUTISKIRJE 6/2018

AmmattikeittiöOsaaja-lehti 3/2018 on ilmestynyt

Syksyn monipuolisessa numerosta 3/2018 löydät paljon ajankohtaista asiaa ravitsemuksesta, kasvisruokailusta, innostavasta työkulttuurista, Sote-uudistuksesta ja monesta muusta ravitsemisammattilaisia koskevasta teemasta. Lehti postitetaan jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille 17.9 mennessä.

Anna palautetta lehdestä ja ehdota juttuaiheita  tuleviin numeroihin.
Seuraava numero ilmestyy joulukuun alussa.

***
Amkon syksyn seminaari 23.10.2018 lähestyy -
olethan muistanut ilmoittautua!

Laadukas koulutuspäivä ruokapalvelun ammattilaisille järjestetään tuttuu tapaan Taitotalolla Helsingissä 23.10.2018. Teemoina digitalisaatio ja työn tekemisen murros, tiimityön johtaminen ja ammattikoulutuksen koulutusreformi. Seminaari tauoilla voit tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin. Lounaan nautimme jonottamatta pöytiin tarjoiltuna.



Kts. koko ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

***
Ammattikeittiöosaajat ry:n syyskokous 23.10.2018

Ammattikeittiöosaajat ry:n syyskokous pidetään 23.10.2018 klo 16.15 alkaen Helsingissä Taitotalon kongressikeskuksessa osoitteessa Valimotie 8, 00380 HKI. Käsitellään yhdistyksen sääntöjen 18 §:n määräämät asiat.

HUOM! Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan Amkon johtokuntaan vuonna 2019, ilmoitatko siitä toiminnanjohtajalle jo ennen syyskokousta:
marjut.huhtala@amko.fi tai p. 050 3413 3957
Toivomme johtokuntaan aktiivisia ravitsemisalaa tuntevia ja sen kehittämisestä kiinnostuneita henkilöitä!

***
Miten Suomessa kouluruokaillaan kouluruokailun
70-vuotis juhlavuonna

Seuraa juttusarjaa Kouluruokadiplomi-sivuilla!

Uusimman jutun myötä pääsimme tutustumaan Toivolanrannan yhtenäiskoulun kouluruokailuun.

Koulun rehtori Henry Leppäaho hehkuttaa koululounaan merkitystä:
”Kyllähän ruokailu on se koulun paras tunti, vaikka opettajat hyviä tunteja pitävätkin."


Kuva: Samuel Hoisko

Koululla on hiljattain suoritettu Kouluruokadiplomi.

”Hakemisprosessin aikana järjestetyt tapaamiset olivat mukavia ja lähensivät eri osapuolia. Kouluruokadiplomin hakeminen lisäsi entisestään ruokapalvelun arvostusta ja hyvää yhteistyötä heidän kanssaan. Kerroimme vanhemmille diplomin suorittamisesta vanhempainilloissa ja tieto on kulkenut myös lasten kautta. Asiasta oli lisäksi juttu paikallislehdessä otsikolla: Meidän koulussa kouluruoka on huippuluokkaa", kehaisee rehtori.

Kasvua kouluruusta- juttusarjassa kuvataan kouluruokailun hyviä käytänteitä eri puolilla Suomea ja kohotetaan kouluruokailun ja kouluruuan tekijöiden arvostusta. Juttusarjaa rahoittaa maa-ja metsätalousministeriö.

***
Ruokatutka-kampanja käynnistyi

Kampanja vie lapset ja nuoret matkalle tutustumaan terveellisiin ruokatottumuksiin sekä pohtimaan mistä ja miten ruoka lautasille päätyy. Kampanja ulottuu päiväkodeista ja kouluista toisen asteen oppilaitoksiin. Koulumaito-ja hedelmätuen ohessa toteutettavan koulutuskamapanjan rahoittaa Euroopan unioni. Viestintätoimisto Cocomms koordinoi hanketta.

Kampanja-aineisto löytyy juuri avautuneilta Ruokatutka-sivuilta.

RuokaTutka on koulumaito-ja hedelmätuen ohessa toteutettava koulutuskampanja.

Sen toteuttavat Maaseutuvirasto, Viestintätoimisto Cocomms, Itä-Suomen Yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku, Ammattikeittiöosaajat ja Evermade.

Ammattikeittiöosaajat on hankkeessa mukana tuomalla esille ruokapalveluammattilaisten roolia ja kouluruokailun tärkeyttä.

***
PRO2019-palkittavat haussa

Oletko huomannut, että PRO2019 -kilpailu on käynnissä? Nyt on juuri se aika vuodesta kun jokainen tutkailee omaa lähipiiriään, ja miettii keitä kehuisi, kannustaisi ja palkitsisi.

Ehdokkaita nimetään lokakuun 1. päivään asti, ja palkintoja jaetaan viidessätoista eri sarjassa.

Toimi näin: mene sivulle https://propalkinnot.fi/ehdota -> valitse sarja, kerro ehdokkaasi nimi ja työpaikka, sekä mahdollisimman mainiot ja laadukkaat perustelut! Voit myös kerätä nimilistan ehdokkaasi taakse ja toimittaa sen suoraan meille sähköpostitse nina.harlin@aromilehti.fi.

***
Nähdään messuilla!

Ammattikeittiöosaajat on mukana Kespron messuilla Helsingissä 20.9 jaFast Food & Cafe & Ravintola-messuilla Tampereella 10.-11.10.2018. Tule tapaamaan meitä ja tuo kollegasikin mukaan kuulemaan Amkon jäsenyydestä ja muista ajankohtaisita asioista.

***
Pirteää syksyä  kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneille!


07.08.2018

Amkon uutiskirje 5/2018

Aurinkoista elokuuta amkolaiset!

Toivottavasti kesäsi on ollut virkistävä kuumista keleistä huolimatta. Jo nyt kannattaa katsastella syksyn ohjelmaamme ja ilmoittautua seminaariimme Helsingissä Taitotalolla 23.10.2018.

Päivän teemana ovat mm. tulevaisuuden työpaikat ja työn tekemisen murros, some-rekrytointi ja työyhteisötaidot. Jälleen kerran puhujamme ovat alansa huippuammattilaisia. Seminaaripäivän tauoilla voit tutustua yhteistyökumppaneiden näyttelypisteisiin, nauttia jonottamatta laadukkaasta ruuasta ja tavata kollegoita.


Ohjelma

Ilmoittautuminen

Tule sinäkin mukaan- AMKOn seminaari sykähdyttää aina!

***
Kasvua kouluruuasta- Tulevaisuuden koululounas-suunnittelukilpailu

Kouluruokailun 70-vuotis-juhlavuoden kunniaksi haemme ehdotuksianne Tulevaisuuden koululounaaksi. Suunnittelukilpailuun voivat osallistua niin ruokapalveluammattilaiset kuin ravitsemisalan opiskelijat. Voittaja palkitaan Amkon seminaarissa tuhannen euron kannustusstipendillä. Finalistien testatuista resepteistä laaditaan kooste ammattikeittiöiden käyttöön.

Olettehan jo tutustuneet kilpailuun ja jättäneet oman kilpailuehdotuksenne!

Kilpailulomakkeelle pääset alla olevaa kuvaketta klikkaamalla.
Kilpailuun voi osallistua joko täysin uusilla töillä tai höystämällä jo käytössä olevaa toimivaa reseptiikkaa tulevaisuusvisiolla.
Kilpailutöitä voi
jättää 14.9 saakka.

***

Pyydä kollega Amkoon jäseneksi- saat upean lahjan!

Nyt kannattaa pyytää ystävät ja kollegat mukaan Amkon toimintaan.
Uuden jäsenen hankkinut saa lahjaksi Pentikin upean Hortensia-pöytäliinan tai Cameo-pussilakanasetin.

Tästä pääsette Liittymislomakkeelle.

***

Tarjolla maitopäivän materiaaleja

Kansainvälinen koulumaitopäivää vietetään 26.9.2018

Maito ja Terveys ry tekee päivän kunniaksi kouluravintoloiden seinille kaksi uutta eläinteemaista julistetta edellisvuosien tapaan.

Julisteiden koko on 59 x 84 cm ja ne on taitettu A4-kokoon. Julisteetpostitetaan tuttuun tapaan alakouluihin automaattisesti. Jos haluat niitä enemmän tai muuhun kuin alakouluun, tilaa syyskuun alusta lähtien netin kautta maitojaterveys.fi kohdasta aineiston tilaus.

Julisteiden koko on 29,7 x 63 cm ja ne on taitettu A4-kokoon. Julisteet postitetaan kaikkiin alakouluihin automaattisesti aiempien vuosien tavoin. Niitä voi halutessaan tilata lisää nettisivuiltamme.

Kansainvälistä koulumaitopäivää vietetään maailmanlaajuisesti tänä vuonna 19. kertaa. Päivän vieton tarkoituksena on kiinnittää huomiota koulumaidon merkitykseen oppilaiden ravitsemuksessa.

***
Työniloa ja yhdistysintoa alkavaan syksyyn!